1.1a2

Monday, December 30, 2002

Standpunt van DNB over definitie van elektronisch geld(systeem)

1.1a2 heeft, mede naar aanleiding van het gestuurde position paper over elektronisch geld instellingen, afgelopen vrijdag een brief ontvangen van President Wellink van DNB. Hierin werd nadere informatie verschaft over de uitleg van elektronisch geldsystemen:

De Bank is van oordeel dat zowel elektronisch-geldsystemen waarbij de waarde is opgeslagen op een drager die in handen is van de gebruiker onder de definitie van elektronisch geld in de Wtk 1992 kunnen vallen, als elektronisch-geldsystemen waar sprake is van een centrale rekening-administratie met op naam en/of nummer gestelde tegoeden en waarbij het elektronisch geld 'op afstand' is opgeslagen (zogenoemde 'account based' systemen).

Het standpunt zal door DNB ook in internationaal overleg worden uitgedragen.Thursday, December 19, 2002

Beltegoeden... ook elektronisch geld overigens

Planet Multimedia meldt over de consternatie m.b.t. beltegoeden.

Het afsluiten van mobiele klanten die een bepaalde tijd niet met hun prepaid telefoon hebben gebeld is een normale praktijk onder telecombedrijven. KPN sluit klanten na 6 maanden af, de Opta zegt hiervoor echter niet verantwoordelijk voor te zijn, ook de Consumentenbond komt niet langer op voor de belangen van matig bellende prepaid bellers. De tonnen die nog op de ongebruikte pre-paid kaarten staan, stromen terug in de kas van de telecomaanbieder.

Eerder deze week kwam op een bijeenkomst bij de Britse toezichthouder ter sprake dat, aangezien met pre-paid beltegoeden ook betalingen aan derden te doen zijn, het volledige tegoed beschouwd kan worden als elektronisch geld. En daarmee is de richtlijn elektronisch geld van toepassing die stelt dat het geld 1 op 1 omgewisseld moet worden met aftrek van kosten. Het laten verdampen van beltegoeden is dus in strijd met de richtlijn elektronisch geld (tenzij genoemde operator ervoor zorgt dat die gelden niet gebruikt kunnen worden voor premium SMS aan derden, bellen naar 0900 lijnen enzovoorts..).Monday, December 16, 2002

Presentation of position paper at FSA

Simon Lelieveldt will today present the position paper on Electronic Money for a forum of European supervisors (download Powerpoint presentation 260 kb).Link naar meer algemeen weblog over betalingsverkeer

Copyright 1.1a2
Gebruik van het log wordt aangemoedigd, zij het wel met bronvermelding.